Studedriften
Store dele af Vestjylland var fra 1500-tallet og op til midten af 1800-tallet ramme om en stor produktion og handel med stude, som blev drevet til havne og markeder på egne ben – heraf betegnelsen Drivvejen og studedrift.
Vestjylland var rig på græsgange – det grønne guld – som blev brugt til opfedning af dyrene, som efterfølgende blev solgt til Nederlandene, senere Nordtyskland og senere igen til England. Fra kvæggårdene blev dyrene drevet sydpå til udskibningshavne ved Ringkøbing, Ribe eller til markeder i Nordtyskland.
Hovedfærdselsårerne gik fra hhv. Thyborøn og Thy og mødtes i Struer, hvorefter det gik sydpå med studene og retur med varer fra de tyske hansestæder. Langs med drivvejen har der ligget oldtidshøje, og der er en del, som er synlige i Geopark Vestjylland. Drivvejen er over 200 km lang fra Limfjordsegnene til grænsen. Den er fuld af spændende kulturhistoriske seværdigheder.
Historien er spændende og levende formidlet af historiker Esben Graugaard fra Holstebro Museum, der har undersøgt emnet meget indgående og i samarbejde med TV MidtVest lavet tv-serien Fra Fæstebønder til verdensmænd. Nedenfor finder du link til den spændende historie. Dette er første afsnit i en serie af 12 afsnit produceret af Tv Midtvest.