Skærum Mølle
Skærum Mølle rummer en rig kulturhistorie med tæt forbindelse til det omgivende landskab og er i dag hjemsted for Geopark Vestjylland og Folkeuniversitetscenteret.
Foto:SDFIKORT
Historien
Efter den seneste istid løb de to store smeltevandsdale, som i dag udgør Storåen og Lilleåen, sammen på det sted, hvor Skærum Mølle ligger, kort før deres udmunding i det, der nu er Nissum Fjord. Hermed fik stedet i lang tid stor betydning som vadested, og en række arkæologiske fund viser, at der har boet mennesker her siden Stenalderen. Der er også fundet spor efter omfattende bopladser fra Jernalderen, og en række potteskår viser, at de folk, der boede der, havde handelsforbindelser til Romerriget. Vikingerne har også efterladt spor, og i slutningen af det 19. århundrede blev der fundet en grav for en meget velhavende vikingkvinde med rester af fint klæde, udsmykkede bæltespænder og ringe. I 2009 afslørede luftarkæologiske undersøgelser spor efter en vikingeby.
I den tidlige Middelalder tilhørte området kongen, som donerede jordene til Cistercienser-klosteret i Tvis, som ejede dem frem til Reformationen i første halvdel af det 16. århundrede. I 1550 fik herremanden på Nørre Vosborg ejendomsretten til Skærum Mølle og bevarede den helt frem til 1905. Igennem denne periode tjente Skærum Mølle mange forskellige formål, som brændevinsbrænderi, kro, postkontor, teglstensproduktion med lokalt ler, samt en toldbod, som en del af stedets forretningsliv. Teglstensproduktionen fortsatte frem til 1957, og i denne periode blev der desuden etableret et andelsmejeri og et elværk, samtidig med at gården blev drevet som landbrug.
Foto:Skærum Mølle
Foto:Geopark Vestjylland
Folkeuniversitetscenteret
Skærum Mølle forblev i Villemoes-slægtens eje frem til 1987, hvor gården blev solgt og omdannet til det første og eneste fysiske folkeuniversitetscenter. Udover at danne ramme om en lang række aktiviteter i regi af folkeuniversitetet med forelæsningshal, overnatningsfaciliteter og kontorer, rummer Skærum Mølle også en række udstillinger og tilbyder guidede ture. Folkeuniversitetscenteret er oprettet for at fremme sammenhængen mellem videnskab, kunst og samfund og tjener som udviklingscenter for folkelig og åben universitetsundervisning. Stedet er vært for forelæsninger og seminarer og søger at fremme samarbejde med andre institutioner indenfor uddannelse og videnskab.
Foto:Geopark Vestjylland
Foto:Geopark Vestjylland
Stenhuset
Stenhuset, en ”funktionel skulptur”, er tegnet af Per Kirkeby. Det er hans største murstensskulptur og første rigtige arkitekturopgave. Stenhuset er opført i 1996 og tegnet specifikt til Skærum Mølle.
Per Kirkeby betegnes som en af de mest betydningsfulde danske samtidskunstnere. Som kunstner står han bag en rig produktion af malerier, skulpturer, film, grafiske og litterære værker. Kirkebys værker genspejler ofte hans interesse for naturhistorie og arkitektur.
Udover at være en internationalt anerkendt maler, er Per Kirkeby uddannet geolog. Fra 1966 begynder Kirkeby at arbejde med mursten og arkitektur. Kirkeby anså mursten, lavet af ler, som ”geologiens legoklodser”. Stenhuset er opført hvor Vosborg Teglværk på Skærum Mølle tidligere lå og murstene i skulpturen skaber forbindelse til teglværkshistorien på Skærum Mølle.
I dag rummer Stenhuset en geologisk udstilling af UNESCO Global Geopark Vestjylland, der formidler geologi, natur- og kulturhistorie med udgangspunkt i det vestjyske landskab.
Stenhuset blev oprindeligt bygget til en omfattende samling af sten, indsamlet af amatør-geologen Carlo Møller og doneret til Skærum Mølle. Carlo Møllers samling er i dag organiseret i en magasin-udstilling på Skærum Mølle, og kan besøges efter forudgående aftale.
Den Gamle Brugs
Udstillingen er lavet i Skærum Mølles gamle hønsehus og gengiver en brugsforening fra de tidlige dage af andelsbevægelsen i 1910-15. Der er vist inventar og varer fra tiden, som er indsamlet fra forskellige butikker primært i Vestjylland. Der er bl.a. træsko, skrå-tobak, erstatningskaffe, sæbe, kaffekander, søm, rationeringsmærker fra krigen, sildetønder og kasseapparat.
Den Historiske skov
I 2009 plantede Naturstyrelsen en mindre historisk skov på et areal ved siden af Skærum Mølle med det formål at vise udviklingen af skov i Danmark efter den sidste istid. Skoven er inddelt i 5 afdelinger, som viser:
I: Birke & fyrretid (9000-8000 f.Kr.). Her vokser birk og skovfyr.
II: Hasseltid (8000 – 6000 f.Kr.). Her vokser hassel under asp, birk og skovfyr.
III: Ældre lindetid (6000 – 4000 f.Kr.). Her vokser lind, eg, elm, el, birk, skovfyr.
IV: Yngre lindetid (4000-1000 f.Kr.). Her vokser ask, lind, eg, elm, el, birk, skovfyr.
V: Bøgetid (1000 f.kr – 200 ef.Kr.). Her vokser bøg, ask, lind, eg, el, birk, skovfyr og rødgran.
Samarbejde med Geopark Vestjylland
Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle og Geopark Vestjylland gennemførte i 2016 et geologisk seminar med forelæsninger over tre eftermiddage med temaer omhandlende forbindelsen mellem geologi og kulturhistorie. I samarbejde med Naturpark Nissum Fjord arbejdes der endvidere på at skabe et fælles velkomstcenter på Skærum Mølle.