Anders Møller peger på skærm med jordbundskort

Geopark Vestjylland markerer Jordbundens Dag med nyt jordbundskort

5.12.2024
Foto: Maria Knadel

Den 5. december fejres Jordbundens Dag verden over for at sætte fokus på jordens betydning for vores liv og miljø. I denne anledning præsenterer Geopark Vestjylland et nyt og opdateret jordbundskort over geoparkens område.

Kortet er udviklet af Aarhus Universitet i samarbejde med andre førende forskningsinstitutioner (KU, SEGES, DHI) og giver en dybdegående indsigt i jordens egenskaber, som nu kan formidles til offentligheden på en helt ny måde.

Et moderne værktøj

Det nye kort er udarbejdet som en del af projektet DIGIJORD og er primært udviklet med fokus på jordbundstyper i landbrugslandskabet. Kortet bruges til at beskrive jordens egenskaber og er især relevant for landbrugssektoren, da det har betydning for landmændenes beslutninger om gødning, dyrkning og landbrugspraksis.

Det nye kort har en opløsning på 10 x 10 meter og repræsenterer et væsentligt fremskridt i forhold til tidligere kort. Kortet indeholder information om jordens tekstur, indhold af organisk materiale og kalk i dybden 0-30 cm og er en vigtig ressource til at optimere landbrugsproduktionen. "Vi har brugt moderne teknologier og satellitbilleder til at forbedre både præcisionen og nøjagtigheden i kortlægningen," forklarer Anders Møller, en af forskerne bag projektet.

Jordbundskort 0-30 cm over Geopark Vestjylland

Foto:Maria Knadel

Geoparkens perspektiv

Selvom kortet er udarbejdet med henblik på landbrug, er det også et værdifuldt værktøj for Geopark Vestjylland. Det giver en mere detaljeret forståelse af jordens sammensætning og dens potentiale både for landbrugsproduktion og miljøforvaltning. Kortet giver mulighed for at undersøge og formidle, hvordan jordbundens egenskaber kan påvirke landskabets udvikling i bredere forstand.

Geolog Maria Knadel fra Geopark Vestjylland forklarer: "Det nye kort er en stor hjælp i at formidle jordens rolle i geoparkens unikke landskab. For eksempel kan kortet bruges til at forstå variationen i jordtyper i en given region, hvilket kan have betydning for forståelsen af geologi, hydrologi og biodiversitet. Det kan også anvendes til at analysere historiske landskaber, idet jordbundstyperne kan give spor om tidligere anvendelse af jorden og landskabets udvikling.”

En hyldest til jorden

Den internationale Jordbundens Dag er en oplagt anledning til at sætte fokus på jordens betydning. Jordens betydning for fødevareproduktion, biodiversitet og vandkredsløb gør dens beskyttelse afgørende for en bæredygtig fremtid. Med det nye jordbundskort kan Geopark Vestjylland ikke kun styrke sin formidling af landskabets udvikling og områdets historie, men også formidle, hvorfor jord er en ressource, vi skal passe på. Det er eksempel på, hvordan moderne forskning kan skabe ny viden og bringe geodiversitet tættere på offentligheden.

Tak til forskerne fra Aarhus Universitet for leveringen af jordbundsdata.

Vil du vide mere om det nye jordbund-kortet, kan du læse:

Møller AB, Greve MH, Beucher AM. 2024. Opdateret jordbundstypekort. Rådgivningsnotat fra DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet, 41 sider. Leveret: 19.03.2024

https://agro.au.dk/aktuelt/nyheder/vis/artikel/forskere-fra-au-staar-bag-opdateret-jordbundstypekort