re-certificering 2024

UNESCO giver Danmarks største geopark grønt kort

26.9.2024
Foto: Ole Jørgensen

Vestjyderne kan nu ånde lettet op og se frem mod mindst fire år til med en UNESCO Global Geopark i Vestjylland. Svaret på sommerens officielle UNESCO-evaluering af Geopark Vestjylland kom tidligere end forventet – og det er grønt og positivt. 

30 lokationer og mere end 70 møder med lokale aktører og samarbejdspartnere til Geopark Vestjylland – så meget nåede UNESCOs delegation at opleve, da de besøgte landsdelen henover fem dage denne sommer tilbage i juni måned.

En ugelang eksamen bestået

Programmet var tæt pakket, for formålet var at vise delegationen noget af det fineste, som Geopark Vestjylland har at tilbyde i hele området, som geoparken dækker - havet og havbunden ud i Nordsøen, samt Holstebro, Lemvig og Struer kommuner.

Besøget beskriver geoparkens formand Steffen Damsgaard som en form for en ugelang eksamen, der altså nu har båret frugt. For selvom Geopark Vestjylland ikke får certifikatet før til foråret 2025, så fremgår det allerede nu af UNESCOs hjemmeside, at Geopark Vestjylland er tildelt det grønne kort og dermed godkendt til at fortsætte som UNESCO Global Geopark Vestjylland til og med 2028.

 

Mennesker går i Trælborgdalen

©Geopark VestjyllandFoto:Ole Jørgensen

”Det er jo en blåstempling af vores arbejde, som vi er meget stolte af. Det betyder meget, at vi fortsat kan bære stemplet som en UNESCO Global Geopark. Det understreger tydeligt, at vi her i Vestjylland har et landskab med en international unik geologi og en kulturhistorie, som er noget ganske særligt med lokale fællesskaber, der engagerer sig. Re-certificeringen med det grønne kort viser, at vi formår at leve op til de kriterier, som UNESCO stiller til at formidle viden, forskning og identitet, ” siger Steffen Damsgaard.

Månederne op til besøget har været intense, og både de frivillige og geoparkens mange samarbejdspartnere fortjener stor ros for det flotte resultat, der er opnået, understreger Steffen Damsgaard.

Mennesker går på Bovbjerg strand

©Geopark VestjyllandFoto:Ole Jørgensen

Store planer for fremtidig udvikling

Geopark Vestjylland ser nu frem til at arbejde videre med mange store planer. Over de kommende år skal der blandt andet rejses midler til at etablere 80-100 fysiske ”Geosites” fordelt udover Geopark Vestjylland.

Et fysisk Geosite er et punkt i landskabet med en særlig geologisk og kulturhistorisk betydning. Her er et skilt med en QR-kode, som giver adgang til en dronefilm med en digital flyvetur henover Geositets landskab og inspiration til at opnå mere viden om området. Allerede nu er der 15 fysiske Geosites, herunder et ved Bovbjerg, et i Hjerm, et ved Oddesund og et ved Skærum Mølle. Netop arbejdet med Geosites var noget af det, som imponerede UNESCOs evaluatorer, fortæller geoparkens leder Karen-Louise Smidth.

 

Gruppe foran Bovbjerg fyr

©Geopark VestjyllandFoto:Ole Jørgensen

”Synligheden er utrolig vigtig, og delegationen pegede på, at vi arbejder meget kreativt med formidlingen af landskabet. De var også utroligt positive over, at vi formår at vise, at vi er en Geopark, som egentlig består mere af havbund end af landområder – det er en svær opgave, som vi er opmærksomme på at løfte,” siger hun og tilføjer, at Geopark Vestjylland til foråret modtager en række anbefalinger fra UNESCO, som de skal arbejde videre med.

Geopark Vestjylland er netop blevet bedømt på synlighed og kvaliteten af projekterne i landskabet, samt deres forskellige udstillinger og arrangementer. Dertil kommer undervisning og forskning plus en forudgående, omfattende rapport, der stiller skarpt på de seneste års udvikling i Geopark Vestjylland.

For yderligere information:

Geoparkens leder: Karen-Louise Smidth telefon 30661112 eller mail Karen-Louise.Smidth@lemvig.dk

Geoparkens bestyrelsesformand: Steffen Damsgaard – telefon 51740062