Mysteriet om den ”forsvundne” hovedopholdslinje
Dating DK er en ny dateringsmetode til at løse mysteriet om hovedopholdslinjen
For nyligt er der blevet sat spørgsmålstegn ved Hovedopholdslinjens placering i det danske landskab. Der mangler simpelthen præcise dateringer på vigtige placeringer langs isranden, ligesom de eksisterende dateringsmetoder har vist sig at være problematiske.
Derfor er der nu sat gang i et forskningsprojekt, som skal belyse, hvor den ikoniske hovedopholdslinje helt præcist er placeret i det danske landskab.
Forskningsprojektet går under titlen "Dating DK", har til formål at teste en ny metode ved at måle beryllium-10, et stof der dannes, når jordoverfladen udsættes for kosmisk stråling, til at bestemme alderen på smeltevandssletter og dermed isens tilbagesmeltning i Danmark. Projektet ledes af formanden for Geopark Vestjyllands Videnskabelige Rådgivende Komité, professor Nicolaj K. Larsen fra Globe Institute på Københavns Universitet, sammen med Lis Allaart, Lærke Therese Andersen og Jesper Nørgaard fra GEUS samt Mads F. Knudsen fra Institut for Geoscience på Aarhus Universitet.
Foto:Maria Knadel
En del af forskningen tager udgangspunkt i områder i Geopark Vestjylland, og geoparkens egen geolog Maria Knadel var i september med en gruppe forskere i Fousing Grusgrav ved Struer, hvor der blev indsamlet prøver til laboratorieanalyse. ”Det er både vigtigt og spændende for geoparken, at der foregår forskning i vores områder. Det hjælper os med at forstå vores landskab bedre og understøtter geoparkens formål”, siger Maria Knadel.
”Hvis Dating DK viser lovende resultater, kan det åbne døren for større projekter, hvor vi kan bruge metoden til at datere smeltevandssletter fra tidligere istider og forbedre vores forståelse af isens tilbagesmeltning i både Nordvesteuropa og Nordamerika, inklusive Grønland”, forklarer Nicolaj K. Larsen.